Съртис TS21 – колата крило, която не вижда бял свят във Ф1

Surtees TS21

Джон Съртис е единствен по рода си във Формула 1. След многото си успехи в състезанията по мотоциклети, той взима решението да се премести във Формула 1. Първият му сезон с Lotus е разумен, като второто място е най-добрият резултат. Докато кара за Ферари, той става световен шампион през 1964 година. През 1970 г. той дебютира със собствения си „Тийм Съртис“ във Формула 1, като екипът съществува още няколко години. Докато Джон решава през 1978 г. КРАЙ, екипът вече работи върху Съртис TS21 и какво щеше да стане, ако отборът бе останал във Формула 1?

Първите няколко сезона на Team Surtees във Формула 1 са горе-долу успешни с прилични пилоти и добри резултати. Въпреки това през сезоните 1974 и 1975 екипът попада в финансови борби, няма основен спонсор, трябва да използва платени пилоти и в крайна сметка няма много пари за разработване на колата. Следващият сезон, Съртис като разумен отбор, отбелязва няколко точки и има отлични пилоти. Въпреки това, по време на интервю, което Джон Съртис дава на списание Аутоспорт през 1978 г., когато е хоспитализиран, той казва: „Достатъчно е достатъчно“, отнасящо се до борбите във Формула 1. Днес е трудно да се преговаря с доставчици на гуми, двигатели и т.н. Само големите отбори получават най-добрите продукти.

Най-интересното е фактът, че отборът на Съртис вече се развива и работи върху новата TS21, която ще е от новото поколение болиди от Формула 1. Ако погледнем модела на Съртис TS21, той изглежда като приличен автомобил, който би могъл да вкара няколко точки. Джон Съртис споменава също така, че екипът ще продължава да развива Съртис TS21 и да използва базата на колата за нов дизайн на кола за Формула 2. Но историята става по-добра. Гордън Смайли се качва в новосформираната серия AFX, по-скоро серия Формула 1 Б, където по-стари автомобили от тип F1 се използват предимно във Великобритания.

Съртис TS20 на Смайли е приличен автомобил, ако можеш да се нарече по този начин. По време на 15-я кръг в „Силвърстоун“ за серията AFX Aurora Съртис TS20 на Гордън Смайли има някои сходства със незавършения Съртис TS21. Новите странични престилки, които Смайли добавя в колата, идват от TS21, но и някои други малки подобрения идват също от TS21. Което прави колата повече или по-малко кола-крило. Автомобилът показа напредъка си, като добавя колата на първа позиция на старта, прави най-бързата обиколка по време на състезанието и в крайна сметка печели състезанието. Надстроеният Съртис TS20 не означава, че TS21 би бил чудесен автомобил. Въпреки това, някои от частите, използвани от Гордън Смайли, вече показват подобрение. Какво щеше да стане, ако екипът на Съртис беше във Ф1 през 1979?

Така че остава един въпрос, дали Съртис TS21 някога е бил построен изцяло? Е, известно е, че екипът е построил модел за въздушен тунел. Също така много части от TS21 вече са били произведени. Има слухове, че екипът на Съртис е завършил едно шаси и вече е готово за състезание. Тогава хората казват, че шасито стои в работилницата на отбора. Не може да се потвърди това или да се отрече, така че никой не знае нищо за него.

Оригиналната статия