BMW S192 и Bravo S931 – проектите на Ник Уирт за други отбори

BMW S192

Трудно е да се разкаже историята на BMW S192, без да се описва какво се е случило, след като колата беше разработена от Ник Уърт през 1991 година. Четири години по-късно колата все още се е използвала от отбора Симтек и все още се е развивала.  Йос Верстапен показа на Формула 1, че Симтек S951 е бърз автомобил, като се класира на 14-то място на старта за ГП на Аржентина. В самата надпревара той дори се изкачи толкова високо, колкото до 6-о място, което, ако завърши на тази позиция, печели една точка тогава! Но в този случай провалът на скоростната кутия сложи край на надеждите на Йос.

Забележка 1: Трудно е да се намери информация за S192, защото изглежда, че никой не желае да си сътрудничи и да споделя информация. Нито BMW, нито Ник Уирт или някой друг, участващ в проекта. Не е ясно дори дали BMW S192 е проектиран през 1990 г. или през 1991 г. Въз основа на информацията, която имам (авторът на оригиналната статия е Яспер Хейманс) за BMW S192, стигнах до извода, че автомобилът трябва да е проектиран в края на 1990-началото на 1991 г. Защо BMW спира проекта за Формула 1 и колко далеч (в развитието бел.ред.) е стигнал BMW S192 по време на този етап.

Забележка 2: Все още не е ясно как и от кого Андреа Сасетти купува чертежите на S192. Или купува готов автомобил? Единственото нещо, което се знае, е, че купува екипа на Колони и го преименува на Андреа Мода. Първите няколко състезания той влиза с C4B, което всъщност е стария Колони C4 (по-късно се оказва, че Сасети не е купил мястото на Колони и следователно няма право да използва техен болид, бел.ред.). След няколко състезания той влиза с Андреа Мода S921. Все още се опитвам (Яспер Хейманс бел.ред.) да вляза в контакт със Сасети и се надявам, че това ще бъде скоро.

Забележка 3: За испанските читатели Яспер Хейманс има документ за старта на екипа на Bravo F1 в испански вестник. Статията е на испански и може да бъде намерена тук.

Още през февруари 1990 г. се появяват първите слухове, че BMW планира да влезе във Формула 1 през сезон 1991 или 1992, въпреки че е трудно да се потвърдят тези слухове по онова време. Едно е сигурно, че през 1990 г. BMW има намерение да влезе във Формула 1 със собствен отбор. Ник Уирт е дизайнерът на BMW S192, но това не беше първата кола на Формула 1, по която работи Уирт – през 80-те той работи заедно с Ейдриън Нюи по Марч 881. Година по-късно той ще проектира колата на Нисан за Льо Ман. По неизвестни причини BMW слага край на плановете си във Формула 1 през сезон 1991 и вместо това дават на Уирт задачата да им помогне за проектирането на BMW M3 E30.

В края на сезона 1991 Енцо Колони напускаа Формула 1 след още един катастрофален сезон за своя отбор, тъй като не успява да се класира за нито една Гран При. Италианският бизнесмен Андреа Сасети купува екипа на Колони в края на 1991 г. и започва сезона през 1992 г. със C4B – автомобил, който е леко актуализиран от предишния Колони C4. В същото време Сасети купува чертежите на BMW S192 вероятно от BMW или самия Ник Уирт. По-късно през 1992 г. той заменя C4B автомобилите с Андреа Мода S921. Новата кола обаче не е впечатляваща и е бавна. С непредвидимия Сасети като ръководител на отбора, ситуацията се влошава, а инцидент след инцидент затруднява отбора. По време на Голямата Награда на Италия в Монца на Андреа Мода е със забрана да влизат в падока и е дадена забрана за цял живот, за да не се дава лош имидж на Формула 1. Сасети дори е арестуван по време на Белгийската Гран При, за предполагаемо фалшифициране на документи. Неочаквано скоро след това екипът се срива. По-късно Сасети участва в изстрел в един от ресторантите си. Някои казват, че това е опит да се убие италианецът.

Резултат с изображение за andrea moda s921

(Роберто Морено, ГП на Монако 1992, //oneimagef1.wordpress.com)

Не след дълго, след като Андреа Мода е забранено да участва във Формула 1, дизайна на BMW S192 щеше да се върне в спорта. Испански отбор под ръководството на Жан-Пиер Мосник и Адриан Кампос, но регистриран под британско знаме, съобщава, че има намерение да влязат във Формула 1 през 1993 г. Официалното име на отбора е Escuderia Bravo F1 España, съкратено до Bravo F1. Дизайнът на Bravo S931 започва през октомври / ноември 1992 г. Трудно е да се разбере как Жан-Пиер Мосниер и Адриан Кампос са успели това, което са направили. Екипът има бюджет от 3 000 000 щатски долара. Като пример Андреа Мода има бюджет от 6 000 000 щатски долара за целия сезон. Екипът на Браво беше спонсориран предимно от ентусиазиран испански бизнесмен, компания на име Елмондо и получава подкрепа от испанското правителство. Поради бюджетния проблем екипът има само 5 или 6 инженери, работещи на базата за Bravo S931, което е миналогодишната Андреа Мода S921. Скоро става ясно, че екипът ще използва двигатели Джуд V8, въпреки че екипът за кратко флиртува и с други доставчици, включително Муген-Хонда, Ламборгини и Харт. В сериозен неуспех за младия отбор, през ноември 1992 г. те трябва да се справят с огромна загуба. Собственикът и основателят на екипа на Bravo F1, Жан-Пиер Мосниер, умира от рак на 46-годишна възраст. Смъртта на Мосниер засяга дизайна на Bravo S931 и солидната база, върху която екипът му работи, изчезва. Въпреки това екипът продължава да проектира и произвежда автомобилите и те също работеха пилотския състав. Ясно с, че екипът ще има само една кола за сезона през 1993 г. и има много кандидати за седалката, включително Никола Ларини, Иван Ариас, Жрди Джене и Лука Бадоер. Деймън Хил също е избран за потенциален кандидат за пилот поради фамилното му име, като Браво иска да спечели спонсори на гърба му.

Екипът се представя през февруари 1993 г. с обявения пилот Жорди Жене и е разкрит мащабен модел на Bravo S931. Цветната схема на колата би била светлосиня, с червени линии и пурпурни криле. Екипът също така съобщава по време на презентацията, че ще продължи да развива Bravo-Judd S931 и че Жене ще тества автомобила по-късно през 1993 г., за да може екипът да влезе през сезон 1994. Но екипът на Браво вече беше регистриран от ФИА като официален участник за сезона през 1993 година. В крайна сметка, през 1993 г. екипът се разпада поради простата липса на пари и липсата на съоръжения. Неутвърден източник казва, че ФИА вече е казала на екипа през декември 1992 г., че S931, който по това време е в процес на разработка, е провал и ще бъде забранен от ФИА, ако е влезе в сезона през 1993 година. Те също така казват, че колата никога няма да премине официалния краштест на ФИА.

Ако си мислите, че тригодишният дизайн на BMW S192 е остарял, тогава бихте се объркали. В средата на 1993 г. Ник Уирт обявява, че ще влезе във Формула 1 от сезон 1994 със собствения си отбор Симтек. По време на обявяването на екипа на Симтек, Уирт представя мащабен модел на S941, който всъщност е силно преработен Bravo S931. Сравнявайки мащабния модел на S941 и действителния дизайн, който екипът влиза в сезона, мащабният модел е много по-футуристичен и иновативен – по-специално предното окачване беше различно. През 1995 Симтек продължава с оригиналния BMW S192 модел и дори през същата година Simtek S951 показва потенциал. Йос Верстапен почти отбелязва точки с колата и в някои кръгове е впечатляващо бърз със S951. За съжаление, с нарастващите дългове и загубата на спонсори, след Гран при на Монако екипът на Симтек фалира.

Оригиналната статия на Яспер Хейманс може да прочетете тук.