Мечтата на Жан Тод за заводски отбор на Пежо във Формула 1

Peugeot F1 Team

Пежо имат дълга и впечатляваща история в почти всички форми на моторните спорторе. Изключително успешни в надпреварите, Пежо печели пет пъти титлата при производителите във WRC (рекорд, подобрен само от Ситроен), Рали Дакар 4 пъти и ERC и IRC по три пъти. Те също така се радват на успех в туристическите коли и състезанията за издържливост, спечелвайки три пъти в Льо Ман, както и в Световното първенство по спортни коли през 1992 година. Но имаше една серия от състезания, за които никога не са се опитвали да се присъединят. Това беше Формула 1. Сезон 1994 г. трябваше да бъде сезон със заводски екип на Пежо на стартовата решетка във Формула 1. Трябва да бъде оперативната дума!

След няколко успешни състезателни години в ралитат и спортните автомобили Пежо изглеждаха готови да направят следващата крачка с тяхната програма за моторни спортове. Формула 1 беше на хоризонта. Тогава Жан Тод отговаряше за Пежо Спорт и той предложи на Жак Калвет, тогавашният президент на Пежо-Талбо, да изследва евентуално влизане във Формула 1 като Peugeot F1 Team. Със спирането на световното първенство по спортни автомобили, Пежо имаха 3.5L V10 двигател, който беше подходящ за F1, но за който нямаше приложение. Предложението беше да се влезе във Формула 1 с пълен заводски екип, където да изградят собствено шаси, да използват двигателите от програмата за спортни автомобили и да се движат с гуми Мишлен.

Беше постигнато споразумение с френската компания за минерална вода Perrier да спонсорира екипа, докато дизайнът на колата на Ф1 вече беше изготвен от Енрике Скалаброни, който отразява тенденциите в периода. Ако Пежо бе на решетката за сезона през 1994 г., това означаваше, че Франция щеше има три френски отбора във Формула 1. Другите бяха Ларус, за които 1994 щеше бъде техният последен сезон, и Лижие, който е бил активен във Формула 1 от 1970-те, подкрепен от Елф и Житан.

Жан Тод обаче обяви, че ще напусне поста си като шеф на Пежо Спорт, за да стане новият мениджър на Ферари във Формула 1. Решението му да работи за Ферари приключи шансовете на екипа на Пежо да бъде заводски отбор на грида във Формула 1 през 1994 година. Въпреки това, както знаем, Пежо влезе във Формула 1 като доставчик на двигатели. След като осигуриха Макларън, Джордан и Прост с двигатели, които отбелязаха общо 14 подиуми, след сезона през 2000 г., където не постигнаха нито една точка с екипа на Прост, беше продадена програмата на Пежо във Формула 1. Купувачите бяха Asiatech, азиатски консорциум, воден от Енрике Скалаброни, който бе проектирал автомобила F1 на Peugeot за 1994 година.

Оригиналната статия може да прочетете тук.

1 коментар към “Мечтата на Жан Тод за заводски отбор на Пежо във Формула 1”

  1. I loved this post! I just read your blogs fairly often and you’re always developing
    great stuff. I shared this on my facebook and my follwers loved it!

    Keep up you’ll be able to work.

Коментарите са изключени.