Принц Малик и нигерийската Ф1 мечта

Всички си спомняме за самопровъзгласилия се за шеф нигерийски принц Малик Адо Ибрахим, който през 1999 г. става „съсобственик“ на екипа на Ероуз. Той обещава на екипа инвестиция от 125 млн. (!) Долара чрез неговата компания T-Minus, чието лого красеше кутиите на радиаторите на А20. В крайна сметка нямаше пари и Малик напусна Формула 1 през задната врата. Оставяйки Ероуз в ужасна ситуация. Знаете ли обаче, че Малик купува екипа Ероуз, за да го превърне в нигерийски отбор от F1?

След като Яспер Хейманс прави проучване на екипа на Ероуз през 199 9г. по някакъв начин, той попада на някаква информация, в която се споменава, че някакъв нигерийски милионер търси да създаде свой екип от Формула 1 или да поеме съществуващ отбор от Формула 1, за да го превърне в нигерийски отбор от Ф1. Отначало той прави връзката между информацията и  принц Малик. Въпреки това, колкото повече започва да го разследва, толкова повече Малик се появява в статиите и в слуховете. Планът му е ,според слуховете, описани по-горе. Създаване на нов екип от Формула 1 или поемане на съществуващ отбор от Формула 1 под нигерийското знаме. Вероятно името на отбора щеше да е подобно на Nigeria F1 Team. Повече слухове споменават, че вече има контакт с Ламборгини, за да предостави на новия екип двигатели, но очевидно не е така.

Хейманс успява обаче да получи данни за връзка с принц Малик; Досега не е получил писмо или отговор от негова страна. Така че историята описана долу се основава главно на слуховете и информацията, която е получил.

Малик Адо Ибрахим е нигерийски принц на кралското семейство в Абуджа, имайте предвид, че в Нигерия има много и очевидно кралски семейства със собствена земя и правила. Семейството му е направило състояние от петрол, недвижими имоти и телекомуникации. През 1999 г. той купува дял от 25% в отбора на Ероуз и обещава, както е описано, инвестиция от 125 млн. Долара чрез неговата компания T-Minus. За да е честен, Хейманс винаги си е мислел, че Т-минус е някаква странна телекомуникационна компания от Африка. Идеята е да се наберат средства чрез компанията, за да се инвестира в отбора и да се спечелят повече дялове в отбора. В крайна сметка да вземе 51% от акциите или повече и да стане новият мажоритарен собственик на Ероуз и да го промени в нигерийски Ф1 екип.

Колко сериозни са били тези планове за нигерийския отбор? Наистина не се знае, но той наистина се свързва с Ероуз посредством фиктивна компания, която не е спечелила никакви пари за отбора. Но през същата година той напуска Ероуз, и благодарение на хора като Том Уокиншоу и някои невероятни спонсори като Cello и Orange, както и пилотите Йос Верстапен и Педро Де ла Роса, отборът оцелява и всъщност създава невероятна кола. След още няколко разследвания Хейманс разбира, че Малик се завръща в моторния спорт през 2005 г., когато заявява пред пресата, че е заинтересован да влезе в Nascar с чисто нов отбор. Nigeria NASCAR Team може би? Разбира се, това не се случва и през 2008 г. Малик е арестуван в САЩА, а през 2010 г. той отново е вкаран в затвора в Тексас.

Днес принц Малик е председател на Nigus Investments, отново инвестиционен посредник, те подкрепят LTI RE ENERGY. Подпомагане на зелената и ядрената енергия в Нигерия, обещавайки, че всички ще могат да имат електричество там.

https://www.unracedf1.com/prince-malik-and-the-nigerian-f1-dream/ – Оригиналната статия